DE JUISTE BALANS

Bedrijven, van klein tot groot, vragen mij,  hoe om te gaan met veranderingen, in samenwerkingsprocessen?De combinatie van medewerkers van verschillende generaties, resulteren in uitdagingen welke we tegen komen binnen organisaties.

De vraag wordt gesteld om het team te coachen en eventueel te begeleiden bij problematiek zoals, work-loads, stress, burn-outs en veranderingstrajecten. Hoe kunnen wij in deze dynamische tijdgeest, toch de juiste aandacht besteden aan de persoon? Een team begeleiden om het beste uit deze mensen te halen en de medewerkers op hun plek, met de persoonlijke kwaliteiten en de juiste tools optimaal te kunnen laten functioneren?

Vaak zijn er binnen de organisatie bedrijfsculturen ontstaan die niet meer van deze tijd zijn of is de bedrijfscultuur zo veranderd dat hij niet meer beantwoord aan de vraag wie wij eigenlijk zijn als bedrijf, wat is onze identiteit? Een belangrijke stap is om daar duidelijkheid in te verkrijgen. Wie zijn wij als organisatie en wat is ons bestaansrecht en hoe kunnen we dat vorm blijven geven?

De juiste balans vinden in flexibiliteit en structuur, eigen verantwoordelijkheden durven te nemen en in lijn met de missie en visie van de organisatie de doelstellingen behalen, innovatief zijn zonder te veel af te wijken van bewezen richtingen, het in acht nemen van de bestaande waarden en normen, actief ondernemen en relativeren.

 Vandaag de dag moeten we naar meer mensgerichtheid in de bedrijven gaan ondanks de vergaande digitalisering, automatisering en robotisering, vaak  vergeten wij dat de mens in dit geheel toch de belangrijkste schakel is en hoogstwaarschijnlijk zal blijven.

Zelfkennis, wie ben ik, waar sta ik voor en wat kan ik, wat zijn mijn talenten en welke betekenis wil ik geven aan het leven, staan dan centraal bij het optimaal kunnen functioneren van medewerkers, managers, directie en eigenaar van de organisatie. Het is belangrijk om het beste uit de mens te halen en bewust te worden dat het in deze tijd essentieel wordt de juiste balans en een gezonde, vitale kracht te hebben om deze vergaande en onvermijdbare transformatie aan te gaan.

Ben je benieuwd  hoe ik hierin een coachende en leidende rol in kan spelen?

Neem met mij contact op voor een inspirerend gesprek.

Carita Sutherland

 

Carita Sutherland