Het verbeteren van de bedrijfscultuur: zo pak ik het aan

Vaak krijg ik de vraag hoe ik te werk ga als ik de opdracht krijg om een bedrijfscultuur van een organisatie te verbeteren. Ook benieuwd? Je leest er alles over in dit artikel!

Het verbeteren van de bedrijfscultuur: zo pak ik het aan

 Een van de grootste fouten die binnen een bedrijf worden gemaakt, is dat het bedrijf en het team een ander beeld hebben van wie ze echt zijn. De meeste bedrijven denken wel te weten wie ze zijn en waar ze voor staan, maar zodra ik onderzoek heb gedaan kan ik het nog wel eens anders zien. Benieuwd hoe ik te werk ga? Hieronder lees je er alles over.

Maar eerst: wat is een bedrijfscultuur?

De cultuur van een organisatie wordt ook wel ‘de ziel van de onderneming’ genoemd. Het is een geheel van gemeenschappelijke waarden, normen, overtuigingen, patronen, strategie, kwaliteiten en valkuilen binnen een bedrijf. Als je jouw bedrijf herkent binnen de verschillende bedrijfsculturen en klantentypes die er bestaan, wordt het mogelijk stappen te nemen in de ontwikkeling en het transformatieproces van je bedrijf, en je daarmee te onderscheiden op de markt.

Stap 1: observatie

De eerste stap van mijn onderzoek is het observeren van het bedrijf (ik noem deze eerste fase ook wel de observatie). Ik neem een kijkje achter de schermen door de werk- of verkoopplek te bekijken en gesprekken te voeren met de directie, managers en het team. Als ik bijvoorbeeld voor een winkel of restaurant werk zorg ik ervoor dat ik daar al eens iets heb gekocht of heb gegeten, op diverse tijdstippen en dagen. Bij andere bedrijven wandel ik door het kantoor om de werkplek volledig te observeren. Zo zie, hoor, voel en ervaar ik de verschillende ruimtes, de verschillende interacties tussen mensen en de manier van werken. Het vertrouwen van het team winnen is dan ook part of the job.

Stap 2: reflectie

Na deze observatie komt de volgende stap: reflectie. Tijdens deze stap organiseer ik meerdere brainstormsessies met het bedrijf om te reflecteren en het hele team bewust te maken van wie ze zijn, waar ze voor staan en wat hun onderscheidende vermogen is. Ook gaan we hier in op de bedrijfscultuur. Ik werk altijd met 9 bedrijfsculturen, waar meerdere subculturen binnen vallen. Aan de hand van een analyse bekijk ik welke kansen en ontwikkelingen er zijn voor het bedrijf.

Een voorbeeld van een van mijn bedrijfsculturen:

Cultuur type 1 wordt gekenmerkt door een streven naar kwaliteit en het willen verbeteren van bestaande structuren en teams. Typerend aan type 1 is een doorgedreven perfectionisme op alle vlakken. Ook op managementniveau wordt de lat heel hoog gelegd, zowel in het bedrijf als in het team. Alles is georganiseerd en er wordt gepland tot in de details. De kwaliteitscultuur van type 1 is er op uit om alles nóg beter te maken, wat tijd kost en uiteindelijk resulteert in tragere processen. Ze nemen de tijd om goed voorbereid te zijn en zullen taken verdelen en tot in perfectie proberen te beheersen. Hoge normen, waarden, het nemen van verantwoordelijkheden en eerlijkheid zijn belangrijk. De communicatie is verantwoord, correct en tactvol. Professionaliteit is de rode draad. Kwaliteit, perfectie en het constant willen verbeteren zijn hun standpunten. Taken worden afgemaakt en er wordt doorgewerkt tot die perfectie bereikt is. Er heerst doorgaans een wat afstandelijke sfeer omdat ze nuchter en serieus zijn.

Stap 3: transformatie

Door dit onderzoek kunnen nieuwe visies en missies ontstaan, die weer volledig aansluiten op de gewijzigde richtingen, culturen en doelstellingen. Deze stap noem ik de transformatie. Deze doelen stellen we altijd op met de klant in het achterhoofd. Wie is de klant, hoe kunnen we nóg beter inspelen op de behoeftes van deze klant en hoe kunnen wij hier als organisatie rekening mee houden? Daarnaast houd ik ook altijd rekening met de markt en de huidige trends. Je kunt maar beter gericht zijn op de toekomst, toch?

Carita Sutherland